Volvo återkallar 750 000 bilar i hela världen. Detta efter ett fel i förarassistanssystemen, allt enligt Riksförbundet M Sveriges danska systerorganisation FDM, som efter tester har kunnat visa på allvarliga säkerhetsrisker.

Det var i samband med en undersökning som FDM har utfört av hur olika bilar med autobroms reagerar som en Volvo XC60 körde rakt in i de uppblåsbara fordons-attrapper som användes vid testet, istället för att automatiskt bromsa in.

Samtidigt som Volvo nu har gått ut med en återkallelse menar FDM att de har behövt ha upprepad kontakt med Volvo Cars för att få mer information om en kommande handlingsplan. FDM menar att det är allvarligt om ett visat fel relaterat till bilens säkerhetsfunktioner inte hanteras skyndsamt av biltillverkaren.

– FDM kontaktade Volvo redan i slutet på förra året och först nu går man ut med information till bilägarna. Det är riktigt dåligt av ett bilmärke som säger sig sätta säkerhet främst, säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk expert, på Riksförbundet M Sverige.

Först idag går Volvo alltså själva ut med information att ett mjukvarufel i programvaran för bilens autobroms måste uppdateras. Felet berör nästan 70 000 bilar i Sverige och av modellerna V90/S90, V60/S60, XC90, XC60 och XC40 som tillverkats från vecka 4 2019 och framåt.