Ska jag boka hyrbil hemma, eller ska man göra det på plats. Ska jag ta en dyr eller billig firma och vilka försäkringar behöver jag ha? Frågorna är många och det lönar sig att ta reda på vad som gäller innan du bokar. Motormännens reseexpert ger dig de bästa råden för hur du undviker fallgroparna och får en lyckad hyra av bil utomlands.

– Det lönar sig att vara påläst när man ska hyra bil. Det finns många aktörer på marknaden och det är hel del detaljer att ta ställning till. Med lite förarbete undviker du fallgroparna, säger Karl von Schoultz, reseexpert på Motormännen.

Att hyra bil utomlands innebär stora möjligheter att se saker som kanske inte skulle ha varit möjligt utan bil. Men det är mycket att tänka på innan man kan sätta nyckeln i billåset och åka iväg.

– Hyr man bil i Europa bör man alltid tacka ja till en kompletterande försäkring, men ta reda på vad försäkringen kostar innan du bokar hyrbilen. Prisskillnaderna är stora. Om bilhyran är billig kan priset för extraförsäkringen vara högt. En del uthyrare tar ett fast pris för extraförsäkringen, andra tar betalt per dag. Här finns stora pengar att spara, säger Karl von Schoultz.

När bilen hämtas ut ska biluthyraren vara med och inspektera bilen. Finns det skador på bilen ska det noteras i avtalet, så att den som hyr bilen inte krävs på ersättning för skadorna vid återlämnandet.

– Tillsammans med biluthyraren ska du noga kontrollera att det inte finns skador på bilen när den hämtas ut. Det gäller även om du valt till en kompletterande försäkring. Påtala minsta repa. Då slipper du betala för gamla skador vid återlämnandet, säger Karl von Schoultz.

Att köra bil utomlands är inte alltid samma sak som att köra bil i Sverige. Reglerna är relativt lika, men det är till exempel inte tillåtet att prata i handhållen mobiltelefon. Körstilen skiftar mellan länderna och trafikintensiteten är på många ställen högre än i Sverige.

– Tänk igenom vad du behöver för bil på resan och var ute i god tid när du lämnar tillbaka bilen, speciellt vid flygplatser eftersom uthyrningsställena ofta ligger avsides. Bilen ska dessutom ofta tankas innan återlämnandet. Vänta sedan kvar tills bilen är kontrollerad och begär att få ett kvitto på att bilen är återlämnad utan skador, avslutar Karl von Schoultz.

Tips för den som ska hyra bil

Kontrollera försäkringsskyddet

 • Kontrollera vad som ingår i bilhyran och vilka försäkringstillägg du eventuellt måste göra för att få fullt skydd.
 • Ta reda på vad som ingår i din egen hemförsäkring. Inkluderas kostnader för juridiskt ombud om en tvist uppkommer?

Betalning

 • Använd kreditkort. När du hyr bil tar uthyraren ofta ut en rejäl depositionsavgift som sedan återförs när bilen lämnas tillbaka. Rena betalkort accepteras inte av flera biluthyrare.
 • Betala redan när du bokar och få ett lägre pris. Ibland är förskottsbetalning ett krav. Observera att garanterat pris inte är detsamma som totalpriset.
 • Se upp för tillkommande kostnader för till exempel unga förare, bilbarnstol, begränsade körsträckor, service och tankning, vägtullar, moms och andra skatter.

När du hämtar ut bilen

 • Innan avfärd bör du kontrollera bilen noga så att den inte är skadad. Hittar du fel måste de påtalas innan du kör iväg. Är felen stora - byt bil på en gång.
 • Ska bilen återlämnas tankad eller ingår en full tank? Kolla upp vilka regler hyrfirman har i förväg. Kolla oljenivån innan avfärd.
 • Skadar du bilen är självrisken ofta hög. Ibland går självrisken att sänka mot en särskild avgift. Be om en kopia av hyresavtalet på engelska.
 • Kontrollera om bilen är förberedd för eventuell elektronisk betalning av motorvägsavgifter.
 • Kontrollera att obligatorisk säkerhetsutrustning finns i bilen. Krav på utrustning skiljer sig från land till land. I Österrike är det exempelvis obligatoriskt med reflexväst i varje bil.
 • Fråga vad du ska göra vid olyckor, haveri eller stöld av bilen. Be om att få ett telefonnummer dit du kan ringa i ett akut läge.

När du lämnar tillbaka bilen

 • Var ute i god tid om du ska lämna tillbaka bilen på en flygplats. Det tar tid att tanka bilen och det är lätt att köra fel.
 • Var med och syna bilen vid tillbakalämnandet.
 • Begär ett slutkvitto. Påminn uthyraren om att de ska häva depositionsavgiften.

Läs mer på Motormannen.se

För mer information:

Karl von Schoultz, reserådgivare, karl.von.schoultz@motormannen.se
08-690 38 37

Jon Stenbeck, informationschef, jon.stenbeck@motormannen.se
08-690 38 70, 070-716 09 30