Motormännen och tidningen Motor delar ut priset ”Årets smartaste bil”. Kriterierna för att få priset är att bilen ska vara säker, miljösmart, ekonomisk, och samtidigt praktisk för ägaren. Enligt juryn är Skoda Octavia en mellanklassbil som har lyckats komponera en vinnande mix av dessa goda egenskaper, därför är Skoda Octavia ”Årets smartaste bil” 2013.

– Att vinnaren är mindre och lättare än den gängse familjekombin är positivt, en mindre bil har lägre utsläpp och kräver mindre resurser vid tillverkning. Men i slutänden är det upp till köparen att formulera sina behov och krav på den framtida bilen, men vi vill med årets val uppmuntra till att våga gå ner en storlek utan att för den skull tappa i säkerhet, funktionalitet och utrymme, säger Maria Spetz vd på Motormännen.

Det som gör att Skoda Octavia får priset i år är bland annat bilens nio krockkuddar, knäkrockkudde och sidokrockkuddar i baksätet som är standard liksom trötthetsvarning och automatisk bromsning till stopp efter en eventuell krock. Vi ger också pluspoäng för förarassistanspaket som höjer säkerheten med bland annat adaptiv farthållare med autobromsfunktion och i hastigheter upp till 30 km/h kan krock helt undvikas, samt vingelvarning med styrfunktion och skyltigenkänning. Euro-Ncap gav Octavia ett femstjärnigt betyg samt ”Euro-Ncap Advanced Rewards” bland annat för det krockförberedande systemet ”Skoda Crew Protect Assist”. Octavians minsta dieselmotor släpper dessutom bara ut 99 gram CO2 per kilometer, vilket också är ett bra resultat.

– Bilvärlden blir alltmer differentierad och komplex, som bilköpare är det lätt att gå vilse och bli tveksam på vad som är ett bra bilval. Där har utnämningen ”Årets smartaste bil” en funktion att fylla. Motors tester ger också vägledning till ett bra bilköp, och med denna utnämning vill vi ytterligare tydliggöra för bilköparna vad som är ett förnuftigt och klokt val, avslutar Maria Spetz.

Juryns motivering:

”Årets pristagare har utrymme att utmana bilar från de större klasserna. En rad praktiska lastlösningar och möjligheten att välja fyrhjulsdrift gör den till en bil som underlättar den aktiva familjens vardagspyssel. En skälig prisnivå understryker bilens förnuftiga karaktär..”

Juryn bestod av Motormännens vd Maria Spetz, Motors chefredaktör Michael Jonsson och Motors testredaktör Anders Helgesson.

Tidigare vinnare av priset Årets smartaste bil
2012: VW Up
2011: Ford Focus
2010: Skoda Superb
2009: Honda Insight

För mer information:

Mikael Högskoog, pressansvarig, mikael.hogskoog@motormannen.se ,
08-690 38 51, 070-343 55 99

Maria Spetz, vd, maria.spetz@motormannen.se ,
08-690 38 53, 070-694 83 15