– Årets smartaste bil är ett pris som Motormännen och tidningen Motor delar ut till en bil som är säker, miljösmart, ekonomisk, och samtidigt praktisk för ägaren. Det anser vi att nya Ford Focus är och därför får den utmärkelsen 2011, säger Maria Spetz, vd på Motormännens Riksförbund

Utbudet av nya bilmodeller tycks aldrig sina och bilåret 2011 kommer att gå till historien som ett av de mer nyhetstäta. Ford Focus tillhör den lilla mellanklassen. Bilen finns som halvkombi och kombi. Nya Ford Focus har fem stjärnor i EuroNCAP. Utöver normal säkerhetsutrustning som krockkuddar, bältesförsträckare och isofixfästen finns det möjlighet att välja till hastighetsgränsidentifiering (läser vägskyltar), Active City Stop (bilen bromsar om den upptäcker stillastående hinder), döda vinkeln-varning, automatiskt helljus och trötthetsvarnare.

Priset för denna extrautrustning är förhållandevis lågt.

Nya Ford Fokus finns i flera olika motoralternativ.

– Utbudet av nya bilar blir bara större och som bilköpare är det lätt att gå vilse i det stundtals snåriga och förvirrade modellutbudet. Motormännen och tidningen Motor kommer därför att fortsätta testa bilar för att ge konsumenterna vägledning om vettiga val, avslutar Maria Spetz.

 

Juryns motivering:

”Till modellens tidigare meriter körglädje och funktionalitet kan Ford Focus nu erbjuda klassledande säkerhet. Elektroniska förarhjälpmedel som tidigare har varit förbehållet större bilar har med Focus gjort entré i lilla mellanklassen, det gör Focus till 2011 års smartaste bilval.”

Juryn består av Motormännens vd Maria Spetz, Motors chefredaktör Michael Jonsson, Motormännens tekniske expert Rolf Lööw samt Motors testredaktör
Anders Helgesson

 

Tidigare vinnare av priset Årets smartaste bil

Skoda Superb 2010

Honda Insight 2009

 

 

För mer information:

Mikael Höög, pressansvarig, mikael.hoog@motormannen.se ,
08-690 38 51, 070-343 55 99

Maria Spetz, vd, maria.spetz@motormannen.se ,
08-690 38 53, 070-694 83 15