Den som ska ut och köra bil i sommar har mycket att tjäna på att förbereda bilen.

För att slippa till exempel motorstopp eller punktering finns några enkla saker du kan göra inför resan för att bilen ska klara sig så bra som möjligt, oavsett om du har en nyare eller äldre bil.

Se till att bilen är nyservad – Se till att så att alla delar har kontrollerats och slitdelar bytts ut i tid, innan följdfel uppstår. Förebyggande underhåll är det bästa knepet för att slippa oförutsedda fel och extra kostnader. På bilservicen byts inte bara motorolja. Bilens olika delar kontrolleras och filter byts ut, bland annat till motorn och bilens kupé. Förutom bilservicen finns en del man kan göra själv för att klara sig så bra som möjligt på resan.

Se till att däcken är i bra skick – Har däcken tillräckligt mönsterdjup och rätt lufttryck? Läs noga i bilens manual, ofta ska det vara lite högre lufttryck vid full last.

Kontrollera torkarbladen – Att ha fräscha torkarblad och fylla på spolarvätska är också helt nödvändigt inför en längre resa. En bra tumregel under själva resan är att tvätta vindrutan på macken vid varje tankning.

Se över andra system på bilen – Blåser AC:n inte lika kallt som tidigare? Genom att kontrollera och vid behov fylla upp bilens AC-system kan det gå att undvika kostsamma reparationer om AC-systemet töms helt på kylmedel och går sönder.

Se över försäkringen – Om något oförutsett händer kanske det kan vara bra att ha skydd mot extra kostnader som kan uppstå om bilen blir stående på verkstad, som att få en hyrbil under tiden och kunna fortsätta sin semester?

Kontrollera om du enligt din försäkring kan låna ut bilen till yngre förare, många bolag har en gräns på 24 år i villkoren om inget annat avtalats om. Om det skulle inträffa något oförutsett på resan finns också andra lösningar. Skydd för att klara sig hem brukar ingå i de olika assistansförsäkrings-erbjudanden som går att teckna, då ingår ofta hyrbil i två–tre dagar och, om det behövs, hotell.

 

För att se innehållet behöver du acceptera att marknadsföringscookies får användas.

Dokument och handlingar att ha i bilen

För att se innehållet behöver du acceptera att marknadsföringscookies får användas.

Tänk på det här när du ska packa bilen

  • I bagageutrymmet: packa lasten mot passagerarsätet och mot sidorna. Lägg den tyngsta lasten underst och i mitten för att inte försämra bilen manöveregenskaper.
  • Lägg ner all last som kan tippa vid kurvor och inbromsning.
  • Lägg inget på hatthyllan – det kan komma farande vid en kraftig inbromsning
  • Minska volymen på täcken och kuddar genom att lägga dem i plastpåsar som du rullar ihop.
  • Packa inte för mycket! Du kan ofta tvätta kläder och handla det du behöver på plats eller längs vägen.

Tänk på det här när du packar i takboxen

  • Packa inte mer än bilens maxlastvikt när du packar takboxen. Titta i bilens instruktionsbok.
  • Packa inte heller mer än takboxens maxlastvikt
  • Packa så tätt som möjligt så att lasten i takboxen inte rör sig under resan