Att resa i ett Europa drabbat av en pandemi är inte som att resa som vanligt. Det krävs stor medvetenhet, en hel del extra planering och en ständigt aktuell plan B. M Sveriges bilreserådgivare Katja Runestam Prinzell guidar kring förhållningssätt och checklistor.

– Förr tog man sin gamla bil och sin plastpåse med ägodelar och gav sig ut för att upptäckta världen. Med dagens vägtullar, miljözoner och nu en rådande pandemi är det inte lika enkelt. Vi måste ständigt hålla oss uppdaterade, säger M Sveriges reseexpert Katja Runestam Prinzell.

Är resan verkligen nödvändig just nu?

I en värld där lokala restriktioner och möjliga resvägar ändras från dag till dag är det viktigt att verkligen tänka över sin resa.

– Det finns så klart olika anledningar till att resa, det kan vara i jobbet, att man måste ta sig hem från ett alternativt boende eller en ren turistresa. Oavsett bör man fråga sig själv om det är nödvändigt att genomföra resan nu eller om den kan vänta. Danmark, Tyskland och Polen är Sveriges viktigaste accessländer till övriga Europa. Transfer kan i dagsläget bli en komplicerad historia.

Läs på om krav i respektive land!

– En förutsättning för att ta sig genom ett land och över en gräns är att nästa land tar emot en. Du behöver ta reda på vad som gäller för dig som svensk vid gränspassager på väg från Sverige, men också vad som gäller på vägen hem. Du kanske kommer vistas i ett land som landet du ska köra till näst har restriktioner mot. Där kan finnas krav på karantän eller ett negativt test av covid-19 taget inom en viss tidsrymd.

Följ upp om regler ändrats under resan

Bestämmelserna för vistelsen kan också se väldigt olika ut och nya restriktioner kan komma under resans gång.

– Ibland finns en tidsbegränsning för hur länge du får stanna i landet, du måste exempelvis passera inom 12 timmar, vilket kontrolleras med vägkameror eller stämplar i passet. I vissa länder är det tillåtet att stanna för att fylla på sin bil och sig själv med bränsle men i andra får du inte stanna alls. Rörelsefriheten är begränsad och hur man får köra mellan olika regioner i ett land, utan särskilda skäl och dokument för det, är inte helt självklart.

– I vanliga fall rekommenderar vi mindre vägar för semestern. Själva resan ska också vara en del av upplevelsen, men nu råder andra tider. Handlar det om en transit och du bara har en viss tid i landet så kanske motorvägen är det bästa alternativet ändå.

Varuleveranser är prioriterat område så chansen att affärer och tankställen hålls öppna där är större. Att undvika betalvägar kan i och för sig också vara skälet till att köra kringelkrokigt, men covid-19 ger onekligen en extra krydda för den planeringen.

”Mitt råd är att se till att ha en reservbuffert för oförutsägbara händelser” Katja Runestam Prinzell, M Sveriges bilreserådgivare

Det kan finnas bestämmelser för hur många som får vistas i bilen, att man bara får resa familjevis eller måste vara placerad på ett visst sätt för att minska smittorisken. Förutom begränsningar i själva förflyttandet är det också en hel del som kommer att vara olikt på plats.

– Allt är annorlunda när det kommer till att resa under en pandemi, det måste man vara medveten om. Du bör ha planerat dina stopp och ha ditt boende bokat före avresan.

Många länder är beroende av sin turism och jag är övertygad om att alla gör allt i sin makt för att hålla smittorisken så låg som det går. Det innebär att museer kan vara stängda, tillgången till stränder vara begränsad och utegångsförbud gälla på natten. Det är mycket att förhålla sig till och som besökare har vi ett ansvar att följa de regionala bestämmelserna. För att genomföra en bilresa genom Europa gäller det alltså att ta höjd för att saker och ting kan förändras. Resrutter kan dras om och stoppen bli längre.

– Mitt råd är att se till att du har en reservbuffert för oförutsägbara händelser. Det kan bli aktuellt att stanna kvar i karantän fram till att ett test tas eller i väntan på symtom.

Kontanter och försäkringar

Omvägar innebär högre utgifter för mat och boende och alla omkostnader måste du stå för själv. Förra våren när folk snabbt fick ge sig i väg var tillgången till kontanter ett problem. Hotell, campingplatser och växlingskontor stängde ner. Som svensk är det en självklarhet att använda kort, men det är fortfarande ”cash is king” som gäller i stora delar av Europa, för vägtullar, tankstationer och matställen. Det är också viktigt att se över sina försäkringar.

– Försäkringskortet via Försäkringskassan gäller bara sjukvården, alla andra merkostnader går via hem- och bilförsäkringen. Finns det en avrådan från UD att besöka landet påverkar det din försäkring.

Tiden för utlandsvistelsen kan också vara begränsad, ofta till 45 dagar. Blir du kvar längre krävs en utökad reseförsäkring. Oavsett om du får ersättning blir det extra kostnader som du måste ligga ute med.

Vilka miljözoner klarar din bil?

Utöver pandemin måste du som bilist genom Europa även ta hänsyn till de olika ländernas arbete för miljön och bättre luftkvalitet.

– Bland andra Tyskland, Frankrike, Spanien och Italien inför fler miljözoner som begränsar fordonstrafiken i städerna och många länder kräver miljödekaler. Elbilar är populära och det går att ta sig runt, men med varierande möjligheter till laddning vilket kräver extra research i dessa tider. Du kanske har bokat ett hotell som erbjuder ladd-stolpar, men tvingas boka om eftersom du inte längre får stanna i landet.

Merparten frågorna som kommer in till M Sveriges bilreserådgivare är relaterade till covid-19. Förra våren gällde det i huvudsak de som behövde ta sig hem genom ett oroligt Europa, där många länder var satta i lockdown eller stängde sina gränser. Nu handlar det mer om vad som gäller för olika länder eller vilka dokument man behöver ha med sig. Vissa har också tvingats lämna bilen ute i Europa och behöver hitta ett sätt att ta hem den på.

– Som utvecklingen ser ut nu kan vi som organisation inte rekommendera att resa, om man inte måste. Det vore oansvarigt att säga något annat.

Men läget förändras hela tiden så se till att hålla dig uppdaterad. Följ rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och UD och ha koll på var försäkringen gäller och inte gäller. Vi hoppas ju alla på en framtid då vi kan ge oss ut på vägarna genom Europa och världen igen, säger Katja Runestam Prinzell.