Tre barn, ett gott miljösamvete och amorteringskrav behöver inte stå i vägen för drömresan du aldrig hann med under ungdomsåren. Reporter Julia Messelt packade surfbrädorna, familj och vänner i tre bilar och knappade in San Vicente de la Barquera i sin GPS.

Camping med bil, middag efter surf och beachdag med familjen. Tvättlinor med blöta handdukar och småbarn som busar.

I TYSKLAND kan de i alla fall det här med omkörningar, säger jag till min man när han kvicknar till efter en tupplur på autobahn. Det faktum att vi, till skillnad från tidigare resor, den här gången unnat oss en färjetur mellan Göteborg och Kiel känns redan så här i början av vår långa färd som en riktig vinst. Andra somrar har vi stressat i oss en schnitzel under de 45 minuter bilfärjan mellan Rödby i Danmark och Puttgarden i Tyskland tagit. Men den här gången bordade vi färjan i god tid innan middagen och njöt av turen genom Göteborgs inlopp innan vi åt av en helt okej buffé. Barnen hann till och med leka lite innan vi slutligen kröp till kojs i våra hytter. Att sedan vakna upp i Tyskland gav oss, som ni förstår, enorma vinnarkänslor.

Vi med vinnarkänsla är mamma Julia, pappa Göran och barnen Majken, 8, Olle, 4 och Bo 6 månader. Med på resan, fast i egen bil, finns också våra vänner i familjen Bergh, som består av Nanna och Niklas – två lagom gamla föräldrar samt deras barn Manne, 4 och Edda, 2.

Barn som leker på stranden i San Vicent i de vattenhål som bildas efter tidvattnets sorti. På stranden bildas vattenhål efter tidvattnets sorti. Något som snabbt blir en blöt favoritlekplats för barnen.

Vi har alla samma slutdestination i sikte, men resan flyter ändå på i respektive familjs egen takt. Större delen av sommaren ska återigen tillbringas i den spanska staden San Vicente de la Barquera som ligger på Atlantkusten och där, i Kantabrien, väntar redan vännerna Sandra och Peter och deras tre barn. Vi kan San Vicente de la Barquera vid det här laget och har därför lösa planer på att så småningom fortsätta än längre västerut, till makalösa Galicien. Vi hoppas kunna övertala de andra familjerna att följa med.

Det finns flera anledningar till att vi bilar till Spanien om somrarna. Att det är mer miljövänligt att åka fem personer i en bil, än att flyga är en. Att det är struligt att ha med tre ungar, surfbrädor och campingutrustning på flyget är en annan, och det faktum att det faktiskt är helt underbart roligt att bila med kidsen är en tredje. Vi har åkt varje sommar i flera år nu och har sällan någon exakt rutt utstakad, det blir lite som att, som på hemvägen den här gången, boka någon natt på ett litet pensionat i Azet, högt upp i Pyrenéerna.

Av Tyskland gör vi oftast inte så mycket, vi håller oss till autobahn och njuter av disciplinen bland de tyska medtrafikanterna. Vägkrogarna levererar hyfsad mat och toaletterna är rena.

Landskapet passerar förbi utanför bilfönstret och hela familjen jublar varje gång vi når en ny landsgräns. Vi rattar in någon lokal radiokanal för att spisa språket. Radiorösterna ger oss en fingervisning om hur personalen kommer att låta nästa gång vi stannar till på en mack. Barnen försöker härma de främmande orden. Guten Tag. Bonjour.

Vi har tagit oss igenom Sverige, Danmark, Tyskland, Belgien och kanske till och med Luxemburg, och nu – Frankrike. Åh Frankrike, som vi älskar och hatar dig. I Frankrike stannar vi mer än gärna till, här finns vingårdar, små pittoreska byar, vackra städer... men också hetsiga fransoser vars små Peugeoter alltför närgånget nosar vår sjusitsiga Volkswagen Sharan i häcken. Trafiken är ryckigare och med lite otur serveras man farmors gamla trosa kokt i buljong på vägkrogen.

Märkligt kan tyckas, med tanke på att Frankrike är vida känt för sin gastronomi, fast visst finns det alternativ. Det förekommer givetvis också finare vägkrogar, ställen som serverar oerhört bra mat men den typen av kokkonst tarvar vita dukar, tre–fyra rätter, ett glas rött och givetvis också ett par timmar eller tre för själva inmundigandet. Alltså inget för en svensk barnfamilj vars främsta ledord för mat på vägen är snabbt och lätt.

VW-buss med utfällt tak i skymning med kvällsfikande familj. VW-bussens praktiska utfällningsbara tak ger känslan av en skön uteplats även på en campingplats i Spanien.

Motorvägarna i Frankrike är fina men till skillnad från autobahn är vägtullarna frekventa och precis som i Spanien kostar det en hel del att ta sig fram det blir och vi hamnar lite där vi hamnar. Att det numera är fri internetsurf i Europa har verkligen underlättat det här spontana sättet att resa, då internettillgången gör det så mycket enklare att hitta en vingård att stanna till vid eller motorburet. Kanske något att ta höjd för i resebudgeten?

Nästa landsgräns blir Spanien, ¡hola! Radiopratarnas röster smattrar på i hög hastighet. Snart framme! Vi stannar till på något av de välbekanta större köpcentrumen för att proviantera. Gas till primusköket, mjölk, vatten, grönsaker, blöjor och så vidare. När vi sedan rullar in på camping El Rosal i San Vicente de la Barquera är vi hemma. På plats finns redan våra vänner Sandra och Peter med barn. De har i förväg bokat tre campingplatser i rad och vi fortsätter att utöka svenskkolonin. Barnen kanaliserar ett par dagars stillasittande med kompisbus samtidigt som vi vuxna sätter upp tältet, riggar en kokvrå, kopplar in den elektriska kylväskan, bäddar i ordning, hänger upp våtdräkter och packar fram surfbrädorna.

Till kvällen tänds grillen och vi äter en stor middag tillsammans. Till efterrätt blir det vågsurfing för några av oss vuxna medan de andra nattar barnen som njuter av att få krypa ned i sina små sovsäckar. Dagarna fylls sedan av surfing, strandliv, matlagning och disk och så småningom kommer också familjen Bergh. Deras bil gick oturligt nog sönder strax efter det att vi kört av färjan i Kiel och de har fått tillbringa några dagar för många i ett litet sömnigt tyskt samhälle för att invänta reservdelar. Vi njuter av det enkla livet, barnen sköter sig själva, vi är ute dygnet runt och det mesta i tillvaron är okomplicerat. Det vi lägger mest energi på är att hålla koll på vågprognosen och planera goda middagar. Då vi stannar så pass länge på samma ställe hinner vi ofta få några besök. Vänner kommer och går och deras kortare vistelser gör att de oftast bor i någon av de många bungalows som finns.

Att just El Rosal blivit vår camping har med läget att göra, den är långt ifrån flott men ligger precis vid havet. Går man två minuter åt ena hållet når man vågsurfingen. Går man två minuter åt andra håller når man en stilla vik utan vågor där barnen kan bada och fiska krabbor.

Barn och surfare på stranden i San Vicente Peter och dottern Lea gör sig redo att ta sig an de spanska vågorna medan de mindre barnen leker på stranden.

Efter ett par, tre veckor börjar det klia lite i oss, vi vill så gärna åka längre västerut och beslutar oss för att packa ihop och dra vidare. Det är ingen lek att rigga ned och det tar oss alla gånger en halv dag att plocka ihop allt och packa in oss i bilen, men så är vi på väg. Det är bara vår familj, de andra stannar, men vi är övertygade om att det är värt att ta sig de där 40 extra milen. Det visar sig stämma. Galicien gör på alla sätt smeknamnet Magicien rättvisa och kanske blir det staden A Coruña vi knappar in som slutdestination också nästa sommar.

Att tänka på före resan

Klarar bilen av en lång resa? Serva den och byt ut slitdelar i förtid. Låt verkstaden göra en grundlig genomgång innan det bär iväg. Planera resvägen i detalj. Tänk på att alla avstånd är längre än du tror. Motorvägskörning är bedrövligt trist. Välj mindre vägar, stanna ofta och gör nya upptäckter. Stressa inte, utan låt resan ta den tid den tar. Resan ska vara ett nöje – inte bara en transport.

Glöm inte att ta med!

  • Pass eller polisens id-kort samt körkort.
  • Bilens registreringsbevis del 1 (blå delen).
  • Gå igenom din bilförsäkring och hemförsäkring. Ta med försäkringsbreven och notera telefonnumret till försäkringsbolagets jourcentral.
  • Europeiska sjukförsäkringskortet ger förmånlig offentlig läkar-/ sjukvård i andra EU-länder. Beställ kortet från Försäkringskassan i god tid före avresan.
  • Överskådlig och aktuell vägkarta.
  • Parkeringsskiva.
  • Fotokopior på pass, kontokort, biljetter och viktiga dokument.
  • I många länder ska första hjälpen-utrustning och reflexväst finnas i bilen.
  • Brandsläckare bör finnas med i bilen i Polen, Estland, Lettland, Litauen, Albanien, Rumänien, Bulgarien, Moldavien, Ryssland. Vitryssland, Ukraina, Grekland och Turkiet.

 Reportaget publicerat i nummer 2 av medlemstidningen Motor 2018.