Vi guidar till fem ryska städer.

S:t Petersburg - Ett Ryskt Venedig

S:t Petersburg är Rysslands kanske mest pittoreska stad och kallas ofta ”Venice of the North”. Här slingrar sig kanaler mellan historiska byggnader, grönskande parker och stillsamma torg.

S:t Petersburg som tidigare varit Rysslands huvudstad, bär idag titeln ”Ryssland kulturhuvudstad” och ett besök i staden utan ett stopp på Hermitage Museum är en synd. Världens näst största konstutställning är mäktig. Likaså stadsvyn från toppen på den gyllene, ortodoxa katedralen St. Isaac´s Cathedral.

Framåt kvällen slår pulsen om och sommarens vita nätter lockar besökare och lokalbor ut på gatorna. Strosa genom området Nevsky Prospect där tjusiga butiker kantas av gatumusikanter, teatrar och biosalonger. Besök Loft Project Etagi, en hotspot med allt ifrån konstutställningar till festivaler och garageförsäljning.

Fotbollsfesten vid Konyushennaya Square är ett måste i samband med fotbollsyran vid den nyöppnade arenan Krestovsky Stadium. För soliga dagar väntar vackra sandstränder strax norr om stadskärnan vid finska viken.

Ta sig hit:

Du tar dig hit smidigt med direktflyg från Arlanda, Stockholm på 1h 45 minuter. Ett alternativ är att ta färjan över till Tallinn eller Helsingfors och därpå hyra bil. Från båda städerna är det ca 40 mil till S:t Petersburg med fantastisk natur längs vägen.

 

Det historiska meckat Jekaterinburg är idag Rysslands fjärde största stad med sina 1,4 miljoner invånare.

Jekaterinburg - Modernt och vibrerande

I skuggan av Uralbergen, där Europa möter Asien, ligger Rysslands fjärde största stad – Jekaterinburg. En modern industristad med världens nordligaste skyskrapor och en av Rysslands äldsta teatrar. Att det historiska meckat varit stängt för besökare under större delen av 1900-talet är svårt att tro. Här vibrerar musik och kultur, och provokativ gatukonst varvas med läcker gastronomi och spännande arkitektur. Åk upp till 52:a våningen i Vysotsky Business Center för bästa panoramautsikten av staden. Den 188 meter höga byggnaden bär det lekfulla namnet Vysotsky, vilket betyder just hög på ryska.

Ett udda stopp i staden är Keyboard Monument. Ett konstverk föreställande ett tangentbord med 100 stenblock om vardera 80 kg. Starta om dagen med Ctrl, Alt, Delete och fortsätt sedan till ryssarnas stolthet – Beatlesmonumentet. En murmålning som pekar på vilket inflytande undergroundmusikkulturen haft i ryssarnas hjärtan.

Avsluta dagen med en operaföreställning på en av Rysslands äldsta teatrar State Academic Opera and Ballet Theatre.

En dagsutflykt till saltgrottorna Psychedelic Salt Mines är en upplevelse utöver något annat. Surrealistiskt rödsprängda cirklar letar sig genom de övergivna, djupa grottorna. Officiellt stängt för besökare, men testa att be om ett tillstånd, ta med ficklampor och upptäck!

Ta sig hit:

Jekaterinburg ligger ca 141 mil öst om Moskva. Ett tips, för dig som vill åka hit med bil, är att dela upp sträckan i ett par dagar och stanna till längs vägen. Väl i Jekaterinburg är det smidigt att ta sig runt till fots, medan bil är perfekt för den som vill upptäcka stadens omgivningar.

Samara är hem för Rysslands mest legedariska öl, Zhiguli.

Samara - Volgaflod och ikonisk öl

Mellan Volgafloden och Zhigulibergen ligger miljonstaden Samara, omtalad för sina historiska platser likväl för sin stora passion för öl. Bergen har nämligen namngivit Rysslands mest ikoniska öl Zhiguli samt den Fiat-kopia som tillverkas i grannorten Toliatti.

I Samara stad är det lätt att tro att man befinner sig i ett museum. Här trängs historiska monument med spännande arkitektur, Europas största torg Kuibyshev Square och likaså högsta tågstation Samara Railway Station. Gå upp till toppen för bästa utsikten och ta sedan pulsen på Troitsky-marknaden fullproppad av färska grönsaker och nyfångad fisk. Testa den populära saltade fisken Vobla och fortsätt vidare till strandbädden vid Volgafloden, där Rysslands finaste och längsta stränder sträcker ut sig längs med staden.

Två kilometer norr om stadskärnan väntar det ikoniska bryggeriet Zhiguli Brewery där öl bryggts sedan 1881. Fyll en egen flaska och njut vid Volgafloden. Efter färjan över till Zhigulibergen väntar Unesco-listade reservat med storslagen natur och ett område som en gång i tiden gömde flodpirater.

Ta sig hit:

Ta dig hit längs M5 Highway, också känd som Ural Highway. Från Moskva är det ca 100 mil körväg.

Sotji bjuder på en kontrastrik natur med subtropiska klimat om somrarna och snötäckta berg på vintrarna.

Sotji - Grönt och naturskönt

Sotji är naturälskarens dröm. Under sommartid bjuder staden på ett suptropiskt klimat likt italienska Rom med vidsträckta stränder, 300 soldagar om året och äventyrsbad ovanpå höghus. Under vintrarna lockas skidentusiaster till snöiga backar likt Alperna. Men den ryska rivieran är så mycket mer än en glorifierad skid- och badort. Vinter-OS 2014 gav Sotji ett nytt ansikte och en imponerande, modern infrastruktur.

En ekonomisk, kulturell och artistisk revolution tog vid i den olympiska staden som idag lockar besökare från hela världen. Hyr bil och upptäck pittoreska vattenfall, glasklara sjöar, höga berg och forsande vattenfall. Multisportstaden är som gjord för äventyr, varvat med sköna dagar på stranden.

Njut av sceniska vyer vid Rista Lake, sjunk ner i Matsestas heta källor och vandra i omkringliggande nationalparker. Rafting är ett måste. Vindsurfing likaså. Väl tillbaka i stadskärnan är ett besök på den lokala marknaden en upplevelse. Pruta. Testa rysk kaviar och strosa sedan vidare längs huvudesplanaden Central Embankment för att insupa Sotjis livliga atmosfär.

Ta sig hit:

De ryska vägarna bär inte alltid den bästa kvaliteten. Men att utforska Ryssland med bil är kul. För den som är redo för en roadtrip kan man köra de 162 milen från Moskva på ca 20 timmar. Se till att göra flera stopp längs vägen och upptäck Rysslands vackra natur. Varför inte övernatta längs vägen? Från S:t Petersburg tar resan närmare 30 timmar och sträckan ligger på 234 mil.

Nizhny Novgorod - Flodturism i uråldrig stad

För 25 år sedan fanns Nizhny Novgorod knappt på turistkartan. Under namnet Gorky var miljonstaden vid Volgafloden Sovjetunionens största stängda stad och dessutom en av Rysslands äldsta. Numer är Nizhny Novgorod en spännande och klassisk bilstad, samt hem till den massiva Gaz-fabriken och Rysslands bästa flodturism.

Svinga er utför Europas längsta linbana, en spektakulär 13-minuters färd för bästa vyn över floden. Ta er tillbaka i tiden i det historiska fortet Kremlin med promenadvänlig mur och ladda för en svettig tur uppför de 1500 trappstegen på Chkalov Staircase, ett landsmärke med skepnaden av en amfiteater dit lokalbor vallfärdar på helgen för att njuta av Volgaflodens kanske bästa utsikt.

När solen sjunkit över staden vaknar Nizjnij Novgorods sportbarer till liv. Storbildsskärmar, kall öl och uppsluppen stämning. Titta in på den lokala favoriten Corners Pub eller besök fan-området Minina y Pozharskogo Square för bästa lokala upplevelsen.

Ta sig hit:

Nizhny Novgorod ligger 40 mil öst om Moskva. Med bil från Moskva kan det ta allt mellan fyra och åtta timmar, beroende på trafiken. Fotbollsarenan ligger nära centrum i stadsdelen Kanavinskii. En kort biltur eller en timmes promenad till fots från stadskärnan. 


Text: Karin Wimark

Resereportaget publicerades i nummer 3, 2018 av tidningen Motor.


Packlista:

Att tänka på

Ryssland är inget traditionellt bilreseland för oss svenskar men landet har blivit öppnare och det går nu att resa runt i landet på ett annat sätt än vad som varit möjligt tidigare.

Innan avfärd bör du betänka följande:

  • Ha en resplan och boka hotellnätterna innan du reser.
  • Pass, visum, fordonshandlingar och försäkringar kontrolleras noga vid gränsen.
  • I Ryssland är det krav på att ha internationellt körkort.
  • Trafiken är intensiv och har ett lite tuffare körsätt än vad många svenskar är vana vid. Dessutom håller vägarna, särskilt på landsbygden, låg standard. Ha därför helförsäkring på din bil, och glöm inte att ta med det Gröna kortet från ditt försäkringsbolag. Utan Grönt kort tvingas du teckna en rysk bilförsäkring som är mycket begränsad. Se noga över ditt reseskydd innan resan och be ditt försäkringsbolag om ett ”Rysslandsintyg” för alla passagerare i bilen.
  • En utmaning på vägen är alla vägskyltar och ortsnamn med enbart kyrilliska bokstäver.
  • Polisen är mycket närvarande, så håll hastighetsgränserna.
  • Det är krav att ha varningstriangel, brandsläckare och förstahjälpen-utrustning i bilen.
  • Att utrusta sin bil med bilkamera är en bra investering då man ska bila i Ryssland.