Folkfest, amerikanska klassiker och krom som blänker under solen. Sommaren står för dörren – liksom en uppsjö av häftiga bilträffar. Här är tio av dem.


1. POWER BIG MEET LIDKÖPING

6–8 juli
En av Europas mest kända bilträffar startade redan 1978 och arrangeras på två kilometer långa Hovby flygfält som ligger strax söder om Lidköping. Räkna med klassiska amerikanska muskelbilar från 50- och 60-talen samt moderna sportbilar och custombyggda fordon.

2. VÄSTERÅS SUMMER MEET JOHANNISBERGS FLYGFÄLT

6–8 juli
Amerikanska veteranfordon, hot rods, moderna sportbilar och custombyggen. En av Nordens största bilhändelser startades så sent som 2017, som en ersättare till Power Big Meet, och brukar locka uppåt 20 000 entusiastbilar, varav de allra flesta från USA. En folkfest i sanning.

3 VALLÅKRATRÄFFEN, HELSINGBORG

19–20 augusti
Träffen i lilla Vallåkra firade 40 år 2022 och har vuxit till Skandinaviens största träff för europeiska bilar. Förra året lockades 13 525 personer till Enoch Thulins flygplats utanför Helsingborg och Landskrona. Folkfestens kulmen nås på söndagen när vinnarna i Årets Bygge och Sveriges häftigaste Volvo ska utses.

4. CLASSIC CAR WEEK RÄTTVIK

28 juli–4 augusti
Utställningar, auktioner, backtävling och konserter. Classic Car Week har funnits sedan 1992 och brukar locka 20 000 entusiaster av bilklassiker och vintagemotorcyklar. En av höjdpunkterna är cruisingen på torsdagskvällen, där deltagarna visar upp sina fordon längs Rättviks gator.5. AMERICAN DAYS LUNDEGÅRDS CAMPING ÖLAND

Första veckan i juni
Lundegårds camping på Öland förvandlas till ett USA i miniatyrformat. Under festivalen blir det amerikansk fordonskultur i form av klassiska bilar, lastbilar och motorcyklar, men också musikunderhållning.
Läs mer på americandays.se

6. NOSTALGIFESTIVALEN, VÅRGÅRDA

10 juni
De kilometerlånga köerna av amerikanare, hot rods och europeiska finbilar på väg till den gamla militärförläggningen Tångahed i Vårgårda har blivit lite av ett sommartecken. Utöver bilar och musik väntar också en ambitiös retromarknad som mäter tretusen kvatdratmeter inomhus och har en ännu större yta utomhus.

7. KARLSKOGA MOTORSPORTVECKA

14–18 juni
På 50- och 60-talen var Karlskoga ett nav inom svensk motorsport. Med backning av Karlskoga kommun högtidlighåller motorsportveckan detta rika arv – med extremenduro, classic trial, freestyle MX-show, SM-deltävling i jetski, cruising med supersportbilar på Centrumleden, hojkväll på Centralplan och mycket annat. .

8. WHEELS NATIONALS NORR UMEÅ

8 juli
Norrlands största träff för alla motorentusiaster riktar i år in sig på amerikanska bilar av årsmodell 1975 och äldre. Under dagen får besökarna rösta fram den vackraste bilen, medan juryn korar de tio bästa bilarna i tävlingen Ten Most Outstanding. Så har du en fin bil kan du alltid anmäla dig. Vill du bara besöka bilträffen – kom i tid. Det brukar snabbt bli fullt.
Vallåkraträffen.
Vallåkraträffen.

9. AMERICAN CARSHOW NORRTÄLJE

14–15 juli
Nu står återigen Societetsparken i Norrtälje som skådeplats för ”Östkustens vackraste bilutställning”, där det utlovas amerikanska bilar, krom, pristävlingar i nya klasser, livemusik och allmän folkfest med högoktaniga förtecken fredag och lördag.


10. VÄNERTRÄFFEN VÄNERSBORG

26–30 juli
”Pandemin är över, nu kör vi!” En av de mer specifika träffarna i Sverige fyller 25. Om allt går som det ska träffas alla VW-veteraner och visar upp sina Volkswagenbilar med vattenkyld boxer till pompa och ståt. Fri camping på området.