Packa väskorna, tanka bilen och gör dig redo att bli riktigt hemmakär. Ur boken Nya Upplev Sverige har vi hämtat en buffé av roliga familjeaktiviteter, smarriga rätter och kittlande avstickare i fem av våra vackra landskap.
Ångermanland: Hisnande havsutsikt
Pittoreska fiskelägen, sägenomspunna Skuleberget, porlande älvdalar, Skuleskogens nationalpark, mytiska hällristningar och spännande fynd från såg- och järnbruk. Välkommen till de hisnande havsutsikternas landskap: världsarvet Höga kusten.

3 × typiskt Ångermanland
ÅNGER
Landskapsnamnet Ångermanland har sina rötter i det gamla ordet anger, som betyder ”trång vik” eller ”fjord”. En titt på kartan bekräftar att trånga havsvikar är typiskt för den ångermanländska kusten.
FISKEKAPELL
De så kallade Gävlefiskarna fick under 1500-talet ensamrätt på fisket längs Norrlandskusten och anlade en rad fiskelägen med vackra, små kapell som i många fall fortfarande finns kvar. Bönhamn är inte bara en bra utgångspunkt för upptäcktsfärder till Höga kustens naturområden, det idylliska fiskeläget är en upplevelse i sig. Röda sjöbodar ligger tätt runt den skyddade lilla viken. I dag har fritidsbåtarna tagit över hamnen men känslan lever kvar.
SURSTRÖMMING
Älska eller hata, alla har en åsikt om de jästa delikatesserna. Surströmming ska komma från Norrlandskusten och når sitt perfekta tillstånd först när burkarna bågnar. Helst av allt ska den också komma från Höga kusten, det tycker man i alla fall längs Höga kusten. Allra bäst om strömmingen fångas mellan Härnön och Skags udde. Serverad som tunnbrödsklämma, med kokt, skivad potatis, rå, finhackad lök, västerbottenost, gräddfil och tomat. Öl, nubbe, must, svagdricka eller mjölk att dricka till.
Vacker väg: KLOCKESTRAND–ULLÅNGER
Höga kusten när den är som vackrast och mest dramatisk. Vägen slingrar mellan berg och hav och gör avstickare till några av kustens finaste fiskelägen. Sveriges längsta hängbro, Högakustenbron, sträcker sig 1 210 meter över Ångermanälven, är 1 800 meter lång och har 180 meter höga pyloner. Via: Högakustenbron, Lövvik, Åsäng, Nordingrå, Barsta, Bönhamn, Mjällom och Norrfällsviken. Längd: cirka 110 km.
Natur: VIA FERRATA, SKULEBERGET
Klättring uppför Skuleberget är på samma gång en unik adrenalinkick och ett andlöst vackert äventyr. Norra Europas största Via Ferrata-anläggning tar dig upp längs bergets skarpa profil på ett säkert sätt – helt utan förkunskaper. Här finns fyra leder med olika svårighetsgrad. Säkerhetsutrustning och kunnig instruktion ingår. Utsikten och toppstugans kafé nås även till fots eller med linbana för den knäsvage. Läs mer på www.viaferrata.se

Vatten: FLYT PÅ ÅNGERMANÄLVEN
Vattenvägen mellan havet och Sollefteå kan utforskas med älvbåten M/S Ådalen III, på flotte eller paddlandes i kanot. Läs mer på adalen3.com, lokom.se, solleftea-camping.se, westinadventure.com
Kultur: MANNAMINNE, NORDINGRÅ
En udda mötesplats för byggnadskultur, konst, hantverk och galna infall. Jordbruks- och kustmuseum, spårvagnar och Draken-flygplan, ungersk bondgård och en kinesisk paviljong och dragspelshus samt hotell inspirerat av en finsk gård.
Familj: HELIGA ÄLGAR, NÄMFORSEN
De tusentals ristade älgarna i klipporna säger allt om vilket djur som, även på stenåldern, var viktigast för de norrländska jägarna. Bland de 2 300 hällristningarna syns också skepp, människor, fiskar och hundar, omedvetet placerade intill ett vattenkraftverk.
Äta: SKOGS-HILDAS, ULLÅNGER
Försäljning av surdegsbröd, klassiskt tunnbröd, barkbröd, savtunnbröd samt sötebröd. Missa inte de prisbelönta chokladknutarna i kaféet. Läs mer på facebook.com/skogshildas

5 tips – Ångermanland
- Flugfiska med guide. På så sätt kan du fiska öring i sjö och strömmande vatten, även om du är ovan. Hyr utrustning och guide hos langvattnetsfvo.se eller backsjonsupport.se.
- Högakustenleden är en 13 mil lång vandringsled från Högakustenbron i söder till Örnsköldsvik i norr. Utsiktsberg, skogar, fäbodvallar och badvikar. Boende finns längs leden.
- Älgfarmen Älgens hus i Bjurholm var först i landet på temat tama älgar som både låter sig matas och mjölkas. Av mjölken görs älgost som serveras i restaurangen.
- I ett ångkraftverk på en udde i Ångermanälven tillverkas maltwhiskyn High Coast Whisky. Det vackra ångkraftverket, vars lokaler var i bruk redan på 1800-talet, har bytt timmerkapning mot tillverkning av maltwhisky, besökscentrum och butik. Provningar och guidade rundturer.
- Missa inte Ulvö lilla salteri. Den storskaliga surströmmingsproduktionen är över på Ulvön, men i Ulvöhamn hålls fanan ännu högt. Försäljning av Sveriges mest anrika surströmming samt provsmakning
Bohuslän: Klippbad och skaldjur
Kuststräckan tar dig genom idylliska kustsamhällen och erbjuder oräkneliga stopp för klippbad. Med fiskebåt eller kajak når du övärlden, landets enda korallrev och en hel skaldjursbuffé – att fiska upp själv eller bara avnjuta intill en öppen horisont.

Vacker väg: TANUMSHEDE–KUNGSHAMN
Röd granit, fjordar och idylliska kustsamhällen. Mycket Bohuslän på en enda resa! Kustvägen är utmärkt med brunvita skyltar. Bonus för nostalgiker är Rikstvåan som är Sveriges enda kulturmärkta väg, 680 meter stensatt väg från bilismens barndom är räddad och upprustad. Ta väg 167 från Ljungskile mot Lilla Edet; vid Åsen nära Grinneröds kyrka finns rastplats och en utställning. Via: Grebbestad, Fjällbacka, Hamburgsund, Bovallstrand, Hunnebostrand och Smögen. Längd: cirka 55 km.
Natur: FJÄLLVANDRA
Den 37 mil långa Bohusleden går i inlandet från Hallandsgränsen i söder till Strömstad i norr. Leden är uppdelad i 27 dagsetapper, och passerar såväl pittoreska kustsamhällen som flera bohuslänska fjäll.Läs mer på vastkuststiftelsen.se och bohusleden.se
Vatten: KLIPPBAD
Du kan bada från släta, rundade granitklippor i nyanser från grått till rosa i hela Bohuslän, exempelvis på Hållö, Stångehuvud, Lysekil och Käringön.
Kultur: HÄLLRISTNINGAR, TANUMS VÄRLDSARVSOMRÅDE
Utforska hällristningarna på egen hand i dagsljus eller varför inte ett guidat äventyr i mörker. Ta med ficklampa och följ med på en nattlig tur i världsarvsområdet. Guidningen utgår från Vitlycke museum. Läs mer på vitlyckemuseum.se
Stad: GREBBESTAD
Det speciella med Grebbestad är att fiskekulturen lever kvar på allvar. Många yrkesfiskare landar sina fångster av bland annat räkor och kräftor här och staden huserar också Ostronakademiens högkvarter. Nedre Långgatan och populära Grebbestadsbryggan kantas av restauranger, kaféer och butiker. Grebbestad bryggeri är välrenommerat och Sveriges äldsta mikrobryggeri.
Familj: SÄLSAFARI
Att spana på knubbsälar som ligger och solar på en klippa eller nyfiket sträcker upp sina huvuden ovanför ytan är ett nöje för alla. Arrangörer finns längs hela kusten. För dig som vill stanna på fastlandet finns även Nordens Ark som arbetar för att ge utrotningshotade djur en framtid. Läs mer på nordensark.se
Mat: KOSTERS TRÄDGÅRDAR, SYDKOSTER
Gårdsbutik med ekologiskt, hållbart, rättvisemärkt, njutbart och trivsamt. Go-fika eller en riklig matbuffé med råvaror från hav och egen trädgård. Läs mer på kosterstradgardar.se
Bo: LÅDFABRIKEN
Det lilla boutiquehotellet var en gång fisklådefabrik och ligger vackert ytterst på Orust. Den kreativa duon bakom förvandlingen erbjuder, förutom god sömn och lekfull inredning med utsikt över Skagerak, även spännande aktiviteter som havskajakpaddling, yoga och cykling. Läs mer på ladfabriken.eu
Bästa tipset för Bohuslän
En väl värd avstickare till eller från kusten är Skrotnisses lekplats på Spikön i Trollhättan. Kliv in i Jan Lööfs sagovärld, lika roligt för barn som nostalgiskt för vuxna. På ön finns också gästhamn, minigolf och kafé.
Öland: Mer än bara stränder
Sand mellan tårna, skördefester och sällsynta fåglar. Öland är ett paradis som välkomnar året om och bjuder på stora naturupplevelser – även bortom semestertrånga stränder. Det senare kräver lite extra tid, men ger mångdubbelt tillbaka

Vackra vägar: LÖTTORP–BYRUMS SANDVIK
Efter en färd genom lummiga lövskogar når man en av Ölands skönaste kuststräckor som bjuder på allt från klapperstensstränder och dramatiska klinter till raukar och badvänlig sandstrand. Via: Alvedsjö och Hornsudden. Längd: cirka 15 km.
BÖDA–ÖLANDS NORRA UDDE Man lämnar badparadiset på östkusten, passerar pampiga tallskogar och hamnar på en fantastisk, havsnära väg till Långe Erik på landskapets nordspets. Via: Hagskog, Byxelkrok och Neptuni åkrar. Längd: cirka 25 km.
Natur: TROLLSKOGEN, ÖLANDS NORRA UDDE
Väl värt sträckan är områdets höga murgrönsklädda tallar, ihåliga stammar, nästan tusenåriga knotiga ekar och klapperstensstrand med vita stenar. Här ligger också ett av Ölands två Naturum; Trollskogen tar sikte på insekter medan Ottenby i söder har fokus på fåglar. Här ligger också fyren Långe Erik, inte lika hög som Långe Jan i söder, men ändå 32 meter, vackert byggd i kalksten och klar 1845. Ta med kikare och klättra upp!
Vatten: ÄLEKLINTA
Många anser kustpartiet vara ett av Ölands vackraste, dessutom med många fina badmöjligheter. Om man promenerar norrut från Äleklinta blir stranden alltmer dramatisk, alvaret når ända fram till landborgens kalkstensbrant som stupar rakt ner mot havet. Här hittar man också fiskeläget Bruddesta med byggnadsminnesmärkta, vasstakstäckta sjöbodar murade av kalksten.
Kultur: HIMMELSBERGA
Ölands museum omfattar större delen av den idylliska och välbevarade radbyn Himmelsberga. 1700- och 1800-talsgårdar, skrockande höns och bökande lantrasgrisar i en kreativ mix med konsthall, butik och servering under valnötsträdet.
Stad: BORGHOLM
Det är inte bara kungafamiljen som drar hit på solsemester. Sommartid mångdubblas befolkningen och staden är inte sen med att leverera säsongsöppnade klubbar, butiker och glasskiosker. Stadigt, året runt står ändå Borgholms slottsruin och museum, kallbadhus och naturreservatet Borga hage.
Familj: FORNBORG
Prova på gammaldags hantverk och bågskytte i den rekonstruerade fornborgen Eketorps borg. Platsen, belägen på södra öns alvar, är som tagen ur en saga med sin fem meter höga cirkelrunda ringmur. Hantverkare i kläder från järnålder och medeltid befolkar borgen under sommaren och guidar dig genom dåtidens spel och lekar. Grisar, får och höns vandrar fritt bland besökare.
Mat: LAMMBUTIKEN I ÄPPLERUM
I Skinnboden finns kardad ull, lammskinn och klädda möbler. I Matboden hägrar närproducerade delikatesser som bröd, mjöl, rapsolja, marmelader, honung, kött och salami. Kafé och glass. Läs mer på lammbutikeniapplerum.se
Bo: BO PENSIONAT, VICKLEBY
Klassiskt pensionat från 1914 längs byns pittoreska huvudgata. Vickleby var under första hälften av 1900-talet en samlingsplats för konstnärer och andra kulturpersonligheter. Granne ligger Capellagården, som den legendariske formgivaren Carl Malmsten köpte 1957, med ambitionen att skapa en skola för hand och ande. Sextio år senare är Capellagårdens trädgård och trädgårdsbutik ett populärt besöksmål under odlingssäsongen. Dessutom konstutställningar såklart. Läs mer på bopensionat.se
Uppland: På historisk mark
Mälarfjärdar, bördiga slätter, Roslagens skärgårdslandskap och storskogar. Här har ärkebiskopar bott, kungar krönts och vallonbruken glött. Den uppländska naturen är platt men långt ifrån tråkig. Tvärtom.

Vackra vägar: ENKÖPING–GRÖNSÖÖ SLOTT
Efter en resa genom ett kulturlandskap med hällristningar och andra fantasieggande fornlämningar når man det vackra slottet Grönsöö vid Mälaren. Missa inte snäckhuset vid stranden. Via: Boglösa, Lillkyrka, Veckholms kyrka (en ovanligt stor och praktfull landsortskyrka), det populära naturreservatet Härjarö och Kungs-Husby. Längd: cirka 27 km.
Vackra vägar: TIDERNAS VÄG
E4:an tar resenären raskt från söder till norr, men om man i stället väljer de lite slingrigare 272 och 83 tar resan något längre tid men bjuder på vackra älvdalar, sjöar och gamla järnbruksmiljöer. Tidernas väg, som följer en ås där vägen har gått sedan vikingatiden, startar i Uppsala och går norrut genom Uppland, Gästrikland, Hälsingland och Medelpad till Ånge.
Natur: FIBY URSKOG
Huvudentré mellan Jumkil och Vänge. Terrängen i naturreservatet är bitvis blockrik och full av nedfallna träd, så det kan vara en god idé att hålla sig till de markerade stigarna. Vida skogar och skvattramdoftande myrar. De stora naturvärdena beror på att det finns så gott om åldrade och döda träd i Fiby urskog.
Vatten: MÄLARDOPP
Vid Lårstaviken i Mälaren ligger en av landets bäst bevarade medeltidsborgar. Wiks slott är med sin högresta, tornliknande kropp och karakteristiska profil en perfekt inramning till ditt svalkande badstopp. Intill samma vatten ligger småstadsidyllen Sigtuna, Sveriges äldsta ännu existerande stad, som grundades redan på 970-talet, har lång strandpromenad, gott om restauranger, kaféer och butiker kring den mer än tusen år gamla huvudgatan. De historiska rötterna färgar stadsbilden med ett medeltida gatunät, kyrkoruiner, det lilla rådhuset (Sveriges minsta) från 1744 och den småvuxna träbebyggelsen från 1800-talet.
Stad: UPPSALA
Sveriges fjärde största stad Uppsala rymmer många sevärdheter på liten yta. Sväng in till citykärnan och bocka av mäktiga Domkyrkan och dess rosa slottsgranne. Blicka ut över Botaniska trädgården och leta dig in i den lummiga Carolinaparken, anlagd i början av 1800-talet med över 300 stora lärk- och lövträd. I skuggan av dem väntar lek i Pelle Svanslös värld, inspirerad av Gösta Knutssons böcker. Promenera ner för Universitetsbacken och över den slingrande Fyrisån. Avrunda med finfika i Uppsalas äldre kvarter intill Linnés hem och trädgårdar. Allt inom fem minuters gångavstånd.
Kultur: SKOKLOSTER
Skokloster är det största privatpalats som någonsin byggts i Sverige. Det räknas som ett av Europas främsta 1600-talsslott och är i dag ett barockmuseum av världsklass. Även denna pärla ligger vid Mälarens strand och nås via kurvig landsväg eller turbåt, från exempelvis Uppsala. Museibutik, slottskafé, årliga riddarspel, barn- och familjevisningar samt barnverkstad. Läs mer på skoklostersslott.se
Familj: ÅBERGS MUSEUM, BÅLSTA
Disneyland i all ära men här väntar en av världens finaste samlingar av Disney-föremål. Lasse Åberg, konstnären, filmmakaren, skådespelaren och Electric Banana Band-legendaren, har länge varit galen i serier och godbitarna ur hans pryl- och popkonstsamling fyller nu den ombyggda ladugården som utgör Åbergs museum. För barnen finns bland annat en Trazankoja i tre våningar att leka i. Läs mer på abergsmuseum.se
Äta: BISTROT BOMBANCE, ENKÖPING
Ät och drick franskt på franskt vis på bistron Bombance, belägen längs en av Enköpings små, pittoreska shoppinggator. Granne ligger mysiga butiken Syster Lycklig samt en blomsterbutik. Växtprakt hittar du också i någon av Enköpings många vackra parker. Perennparadiset Drömparken, Fridegårdsparken, Munksundskällan och Gustav Adolfs plan hör alla till kommunens turistattraktioner. Läs mer på bombance.se
Bo: KRÄGGA HERRGÅRD, BÅLSTA
Inget rum är det andra likt i herrgården och de båda flyglarna. För den som vill bo avskilt finns Härbret vid stranden. Även restaurang. Läs mer på kragga.se
Bästa tipset för Uppland
På Lövstabruk (lovstabruk.com) finns förutom dagliga visningar av herrgården även lekfullare Barnens bruk. I den gamla kvarnen väntar ett litet lekland, inspirerat av författaren Sven Nordqvists berättelser om Pettson och Findus och Leif Högströms konst. Masugn i klätterformat, smedja i lekstugeform, rutschkana, modellandskap och andra finurligheter. Gå på insektsjakt och hitta mucklorna som gömt sig i parken och runt om i brukets fönster och vrår.

3 × typiskt Uppland
LINNÉ
Blommornas konung tycks alltid vara närvarande i Uppland. I Uppsala ligger hans hem och trädgårdar och du kan Vandra med Linné längs Linnéstigen (linnestigarna.se), som sträcker sig 16 km från Uppsalas citykärna till Linnés Hammarby i byn Danmark. Det rödvita, knuttimrade boningshuset utanför stan var Linnés semesterboning och här bor fortfarande en välbevarad 1700-talsatmosfär. Dagliga guidade turer och fritt fram att ströva omkring bland utställningar, planteringar och det vackra kulturreservatet runt gården. Kafé och butik. Två andra Upplandskändisar är FN-chefen och fredspristagaren Dag Hammarskjöld och Heliga Birgitta, av påven utsedd till ett av Europas skyddshelgon.
BRUK
Tusentals yrkesskickliga valloner flyttade till Uppland under 1600-talet och gjorde bland andra de nyanlagda järnbruken Lövsta, Österby, Forsmark och Gimo världsledande. Kvar står brukssamhällen väl värda en promenad för att insupa atmosfär och vackra omgivningar.
URSKOG
Det vidsträckta naturreservatet Florarna, utanför Lövstabruk, är en norrländsk vildmark i miniatyr. En mosaik av myrmarker och barrskogsklädda moränkullar. Tjäder- och orrspel, häckande tranor och ropande ugglor. Till och med lodjur vandrar ofta genom området. Bästa sättet att uppleva området är att följa Upplandsledens vandringsstigar. Den 50 mil långa leden slingrar sig från Mälarens vikar i söder till Dalälvens skärgård i norr. De bitvis spångade vandringsstigarna i norr är ofta det enda sättet att ta sig fram torrskodd så packa stövlar. Läs mer på naturkartan.se/Upplandsleden
Dalsland: Rekreation och äventyr
Lyssna till tystnaden i Tresticklans nationalpark eller hör Vänerns vågor slå mot skären i Yttre Bodane. Vandra genom sagolika Ronjaskogar eller paddla i några av norra Europas finaste kanotvatten. Dalsland ger både återhämtning och välbefinnande.

Vackra vägar: BENGTSFORS–KÖPMANNEBRO
Den självklara vägen för den som vill uppleva Dalslands kanal med bil. Man passerar flera av landskapets största sevärdheter, inklusive akvedukten i Håverud. Via: Skåpafors, Laxarby kyrka, Dals Långed, Tisselskog, Håverud och Skållerud. Längd: cirka 57 km.
SVERIGES VILDASTE VÄG
Svängiga och mytomspunna Brudfjällsvägen går mellan Högsbyn och Håverud. En vägsträcka som mer liknar en berg-och-dalbana än en landsväg och som är en totalupplevelse – särskilt på hoj.
Natur: HÖGBYNS HÄLLRISTNINGAR
Hela 2 500 ristningar på ett femtiotal berghällar. Många är ifyllda med färg och framträder tydligt. Skepp, fotsulor, våglinjer och en bronsålderprocession. Det spektakulära fornminnet ligger i florarika naturreservatet Tisselskog.
Vatten: KANOTVATTEN
Här finns inte bara Dalslands kanal utan Sveriges kanske bästa kanotvatten. De många långsmala spricksjöarna bildar naturliga vattenvägar som på många håll knyts samman av kanaler och slussar. Kanotuthyrarna är många och likaså iordningställda rast- och övernattningsplatser, toaletter och vedförråd. Insjön Stora Le och sjön Foxen utgör tillsammans det nära sju mil långa sjösystem som är särskilt populärt bland kanotister. Läs mer på dalslandskanal.se och dalsland.com
Kultur: NOT QUITE
Konstnärer, konsthantverkare och formgivare har tillsammans skapat en kulturoas i de gamla brukslokalerna i Fengersfors. Verkstäder och ateljéer, galleri, konsthall och kafé/restaurang Läs mer på notquite.se
Stad: BENGTSFORS
Den lilla tätortens attraktionskraft ligger framför allt i dess vackra omgivningar. Det finns hela 399 sjöar i kommunen. I Bengtsfors kan man idka fiske, ridning och dressincykling, vandra på ett halvdussin leder av olika längd och paddla kanot. Åtskilliga kanotuthyrare finns i kommunen och längs sjöstränderna finns gott om välskötta lägerplatser.
Familj: TRAMPA DRESSIN
I stilla ro trampar man fram längs järnvägsspår utan reguljär tågtrafik. Mellerud är södra ändhållplatsen för rälsbussarna längs De vackra vyernas järnväg, som följer kanalen norrut via Bengtsfors. Den som vill fortsätter med dressin från Bengtsfors till Årjäng. Läs mer på dvvj.se och dalslandsresor.se och kanalvillan.com och joytrail.se
Mat: HAMRANE BAK- OCH KAFFESTUGA, MELLERUD
Inne i stugan eller i syrenbersån serveras kaffe och nybakt bröd från vedeldad stenhällsugn. Prova gärna den dalsländska delikatessen klengås, ett dalsländskt tilltugg bestående av brödkaka med smör och torkad, riven mesost. Läs mer på hamrane.se
Bo: BALDERSNÄS HERRGÅRD
Bo lyxigt på godset som i början av 1800-talet kom att kallas Dalslands kronjuvel. Herrgården ligger vackert på en naturreservatsklassad och lummig halvö i Laxsjön. Här bor man i herrgårdshuset, med utsikt över den engelska parken och kakelugn på rummet, eller i något av de mysiga gårdshusen. Hantverksbutik, naturum, kafé och restaurang. Läs mer på baldersnas.eu
3 × typiskt Dalsland
TEKNISKA UNDERVERK
Den berömda akvedukten över forsen i Håverud är kanalens stora dragplåster med en halv miljon besökare per år. Det innovativa underverket från 1868 är knutpunkt för landskapets kommunikationer. Här korsar landsvägen, järnvägen och vattenvägen varandra på ett spektakulärt och oväntat sätt.
TILLBAKA TILL NATUREN
Orördhet och avskildhet präglar Tresticklans nationalpark. Här väntar djupa skoga och södra Sveriges största sammanhängande område med orörd natur. Dess säregna karaktär, parallella sprickdalar från norr till söder med myrar och små skogssjöar i botten, kräver sin planering och en och annan svettpärla.
RONJALAND
Körsträckan Fengersfors–Ånimskog är en väl värd omväg som tar dig genom rövardotterns hemtrakter längs södra delen av sjön Ånimmen. Missa inte att sträcka på benen genom att vandra upp till berget Sörknattens topp för att insupa de karakteristiska kulisserna Mattisborgen, Helvetesgapet och Björngrottan.

4 bra tips för Dalsland
- Bondens guld. Att tillverka ting av halm är tradition i Dalsland. Mer om Sveriges halmhattscentrum på Halmens hus (halmenshus.com).
- Dalslands konstmuseum (dalslandskonstmuseum.se)
Den ekologiskt genomtänkta byggnaden är ny men smälter in fint i den gamla bruksmiljön vid sjön Spången. Spännande konst- och hantverksutställningar och fasta samlingar med anknytning till landskapet. Skulpturpark, gästbrygga och kafé med utsikt från glasverandan. - I den gamla kurorten Dals Rostock hittar du fagra Örtagården och dess 350 växter. Anlagda till minne av den svenska medicinalväxtodlingens grand old man – Johannes Henriksson.
- Är det i stället enkelheten som lockar kan du sova i ett av glashusen från projektet The 72 Hour Cabin. Du hittar dem en bit från Dalslands Aktiviteters upplevelsecenter i Steneby naturreservat. Vackert placerade mitt i naturen med makalös utsikt över skog, sjö och stjärnhimmel. (dalslandsaktiviteter.com)