TIPS! Ta ut bilens gummimattor och gör rent dem först. Då hinner de torka tills du är klar med resten. Kom ihåg att gummimaterial inte mår bra av starka kemikalier. Ofta räcker det med att spola av dem.
 • Platsen

  Det finns två bra anledningar till att du ska ta bilen till en gör det själv-biltvätt. Dels för miljöns skull, eftersom avrinningsvattnet tillvaratas på rätt sätt i den typen av reningsanläggning, dels för att undvika solen. Den får nämligen vatten och kemikalier att dunsta för snabbt. Dessutom riskerar schampot att torka in, vilket så klart inte är bra.

 • Produkterna

  För att tvätta bilen behöver du ett avfettningsmedel, ett par hinkar, en tvättsvamp och schampo – gärna med lite vax om du inte har tänkt vaxa bilen efteråt. Tänk på att i första hand välja produkter som är miljömärkta.
M Sveriges tips för bästa sätt att handtvätta bilen
TIPS! Det finns också särskild klädseltvätt som kan användas om bilen är mycket smutsig.
 • Avfettningen

  En riktigt smutsig bil behöver avfettas för att bli ordentligt ren. Det finns dock många olika sorters avfettningsmedel. Kallavfettning är till exempel särskilt effektiv mot asfaltsfläckar medan alkalisk avfettning är framtagen för olika typer av smuts. Det finns även blandningar som kallas för mikroavfettning och naturavfettning som är framtagna med särskild hänsyn till miljön.

  Vilken avfettning du väljer beror helt enkelt på vilken sorts smuts du vill bli av med. Var noga med att läsa på förpackningen hur länge medlet ska verka. Avfettningsmedel ska inte torka ut eftersom det i värsta fall kan ge fläckar. Tänk också på att inte använda avfettning på bilens sidorutor, eftersom medlet kan rinna ner i dörrarna och lösa upp rostskyddet där inne.

 • Sköljningen

  Nu är det dags att spola av bilen. Om du använder en högtryckstvätt, spola inte i rak vinkel mot karossens skarvar. Det kan innebära att smuts och smågrus fastnar ännu längre in. Efter några år, när smutsen har skavt bort lacken, kommer sannolikt rosten som ett brev på posten. Vinkla i stället munstycket och ställ dig lite snett mot bilen för att ge smutsen en skjuts ut över karossens sidor.
M Sverige tips för bästa sätt att handtvätta bilen
TIPS! Öppna inte motorhuven. Vatten och fukt kan skada motorrummet och lite damm på motorn gör faktiskt ingenting. Vill du ändå göra rent innanför huven använder du en fuktig mikrofiberduk. Tänk också på att många av motorns delar kan vara väldigt varma.
 • Tvättningen

  När du har spolat av bilen är det dags att tvätta med schampo. Om du inte har tänkt att vaxa bilen efter tvätten är det smart att använda ett schampo med vax i. Många föredrar att handtvätta med svamp. Det ska vi också göra, men på en del biltvättar finns färdiga borstmunstycken med schampo och rinnande vatten. Börja uppifrån på bilen och arbeta dig ned på karossens sidor. Allra sist tvättar du trösklarna. Om du vill kan du ta ett par drag med svampen på insidan av dörrkarmarna. Det är ju oftast där man brukar smutsa ner byxorna.

 • Insidan

  När du är färdig med utsidan är det dags att snygga till inne i bilen. Beroende på vilken klädsel din bil har, behöver du antingen en textilrengöring eller en produkt för läderklädsel. På paneler och skärmar räcker det med en lätt fuktad mikrofiberduk, så slipper du kemikalier som lämnar kladdiga, glansiga ytor.
TIPS! Ibland räcker inte vanlig avfettning för att få bort det allra värsta bromsdammet på fälgarna. Då kan du använda särskild fälgrengöring. Följ anvisningen noga så att inte lacken tar skada.