Märkningen finns på alla däck tillverkade efter den 1 juli 2012. Den känns igen från märkningen av nya hushållsapparater som bygger på så kallad A- till G-märkning. Det vill säga där A är det bästa värdet och G det sämsta.

Bild på EU:s däckmärkning

 

Spara pengar på rätt val

Enkelt förklarat är den nya märkningen uppdelad på tre informationsfält. Överst till vänster får du uppgift om energieffektivitetsgradering som visar däckets påverkan av bränsleförbrukningen och CO2-utsläppen.
Eftersom däcken svarar för cirka 20 % av bilens bränsleförbrukning kan en sänkning av rullmotståndet avsevärt förbättra energieffektiviteten för vägtransporter. Skillnaden i bränsleförbrukning mellan klass A och klass G är faktiskt hela 0,5 liter per 100 km. Normalbilisten kan alltså spara upp emot 1 000 kronor per år genom att välja rätt däck.

Vägegenskaper

Till höger finner du en skala som visar däcket egenskaper vid inbromsning på våt vägbana. Av säkerhetsskäl använder man bara skalan mellan A och F och skillnaden i bromssträcka mellan däck med klass A och klass F är över 10 meter.

Trafikbuller har, i och med den växande trafiken, blivit ett allt mer störande inslag i vår miljö. Det nedre informationsfältet anger den ljudnivå däcket ger ifrån sig utanför bilen mätt i decibel.

Ej lämpat för friktionsdäck...

Men, det gäller att inte stirra sig blind på märkningen. Nordiska vinterförhållanden är inte med i parametrarna vid bedömning av skalan, så det går inte att avgöra egenskaperna hos nordiska vinterdäck. Det gäller alltså även fortsättningsvis att läsa tester och väga in väderförhållanden där du kommer att köra mest. Ett däck som fungerar bra på vått kan vara helt förkastligt på is och snö. Det är ett bekymmer som däckbranschen i Norden försöker lösa.

Någon form av frivillig märkning av vinteregenskaper diskuteras, men det blir inte klart till den här säsongen. Som reglerna är i dag kommer troligen ett centraleuropeiskt vinterdäck med halvbra eller direkt dåliga vinteregenskaper att få den bästa märkningen bland vinterdäck.

Undantag

Det finns däck som inte omfattas av reglerna om energimärkning. Här nämns några exempel på däck som inte ska vara energimärkta:

  • Dubbdäck
  • Regummerade däck
  • Reservdäck för temporärt bruk
  • Begagnade däck