Renault twizy 45

Säkerhet och väguppträdande

Twizy har både airbag och en rejäl kaross. Den senare resulterar dock i väldigt starka krafter på testdockan. I sidokrocktestet var förarens huvud utanför karossen, något som skulle resultera i allvarliga huvudskador vid en riktig krasch. Varken ABS eller ESP finns heller till Twizy, som är godkänd som fyrhjuling.

Renault Twizy klarar undanmanöverprovet galant. Den kränger marginellt och uppträder smidigt.

Vägegenskaper är Twizys gren. Den klarar undanmanöverprovet galant och det är långt kvar till dess dynamiska gränser. Twizy uppträder väldigt neutralt och kränger endast marginellt. I detta fall tjänar Twizy på sin fasta fjädring, och samtidigt har den fördelen av en mycket låg tyngdpunkt tack vare att batteriet ligger under golvet och på så sätt förbättrar Twizys smidighet.

I Twizy är sätena av hårdplast och utrymmet för passageraren högst begränsat.

Den höga utväxlingen på styrningen bidrar till Twizys lättkördhet även om den inte förmedlar mycket till känsla. Styrningens avsaknad av servo gör att manövrering kräver en del ansträngning. Twizys enda riktiga svaghet i vägegenskaper är dess dåliga bromsprestanda. Inte nog med att ABS inte finns tillgängligt, den uppmätta bromssträckan på 7,0 meter från 40 km/h är på tok för lång. Lägg därtill en stum känsla i bromspedalen som gör doseringen av bromsverkan svår.

Renault Twizy är rolig att köra, med bra balans och kvicka reaktioner.
Förutom körglädjen är Twizys starkaste argument dess nollutsläpp. Den finns bara som helt eldriven och laddas fullt på 3,5 timmar i ett vägguttag. Räckvidden är 80 km vid verkliga förhållanden.

 RENAULT TWIZY 45

 
Drivlina Elmotor bak, 5 hk.
Automatlåda. Bakhjulsdrift
Kaross Längd 2 338, bredd 1 396, höjd 1 454 mm.
Axelavstånd 1 686 mm.
Bagagevolym 31 + 3,5 + 5 liter.
Bränsleförbrukning (NEDC) Angiven 5,8 kWh/100 km, test 9,1 kWh/100 km.
CO2 Angivet 0 g/km, test 0 g/km.
Prestanda 0–40 km/h testat 7,8 s.
Toppfart 45 km/h.
Vikt Tjänstevikt 500 kg, maxlast
185 kg, max dragvikt 0 kg.
Tankvolym Batterikapacitet 6,1 kWh.
Pris Från 99 900 kr
Ekonomi/utrustning Högt inköpspris (10 000 i klimatbonus gäller inte längre). Knapp utrustning, billig service, bra andrahandsvärde och mycket låga driftskostnader. (☆☆☆)
Motor/växellåda Väldigt smidig och vibrationsfri drivlina med en omedelbar och mjuk kraftleverans.
Finns även som 80 km/h-version som är riktigt kvick. (☆☆☆☆)
Körning/komfort Stum fjädring, hårda sittplatser utan inställningsmöjligheter och öppen kupé. Varken ventilation eller värme finns. Enorm körglädje! (☆☆)
Utrymmen Passar förare upp till 1,90 meter men i övrigt finns det inte mycket plats i kupén. Bagageutrymmet är mer förvaringsfack (☆)
Säkerhet Förar-airbag finns men varken ABS eller ESP. Styv karosstruktur ger väldigt höga påfrestningar på kroppen vid en kollision. (☆)
Miljö Twizy har inga lokala utsläpp och laddas enkelt med helt förnybar el. (☆☆☆☆☆)

RESULTAT (MAX 30)

16

 

Rolig att köra, klimatsmart och inte hutlöst dyr, vilket talar för Twizy. Den är i alla fall säkrare än en tvåhjulig moped.