Aixam City Diesel som kör på två hjul i test en.

Säkerhet och väguppträdande

Utöver trepunktsbälten finns det inga passiva säkerhetsfunktioner i Aixam som är värda att nämnas. Den är något bättre än Twizy när det kommer till aktiv säkerhet eftersom den har ABS som tillval. Vidare aktiveras varningsblinkers automatiskt när man panikbromsar.

Aixam City är ingen vidare körmaskin. Manövrering i stan kräver en del ansträngning eftersom styrningen både har låg utväxling och saknar servoverkan. Både känsla och precision lämnar en del i övrigt att önska.

Aixam har i alla fall ABS-bromsar.
Däckdimension 155/65 R14

Den testade bilen var utrustad med ABS-bromsar och därför tar det Aixam 6,3 meter att stanna från 40 km/h.

För att se innehållet behöver du acceptera att marknadsföringscookies får användas.

Undanmanöverprovet i 45 km/h ger ett mediokert resultat. Om man släpper upp gaspedalen i ingången till undanmanöverprovet gör den kraftiga motorbromsen att Aixam hinner sakta ner betydligt och man klarar undanmanövern på ett säkert sätt – även om styrprecisionen lider och det kränger en del. Om man däremot håller gaspedalen nere vid samma manöver kan det få allvarliga konsekvenser. Det är inga problem att styra runt hindret, men Aixam har en markant överstyrningstendens i utgången av manöverprovet. Det finns inget ESP som kan förhindra detta. Således snurrar fordonet runt och i värsta fall skulle den även kunna rulla runt på taket.

Aixam med mätutrustning för utsläpp. Våra mätningar avslöjar att Aixam är en riktig smutsgris. Den saknar helt avgasrening och partikelutsläppen är 164 (!) gånger högre än den lagstadgade gränsen för personbilar. Utsläppen av kväveoxider är sju gånger högre än vad som tillåts för personbilsdieslar.
Krocktester visar att mopedbilar är säkrare än mopeder men ligger långt under vanliga bilar i nästan samma storlek.
Interiörbild. Mjukt men trångt i Aixam City. Den är inte gjord för storvuxna typer.
Mopedbilar liknar ofta en vanlig bil, vilket kan ingjuta en falsk trygghet bakom ratten. Aixam City är inget undantag.

AIXAM CITY DIESEL

 
Drivlina Rak 2, diesel, 479 cm3, 8 hk, 21 Nm vid 2 500 r/min. CVT-låda. Framhjulsdrift.
Kaross Längd 2 780, bredd 1 500, höjd 1 470 mm.
Axelavstånd 1 795 mm.
Bagagevolym 270 liter.
Bränsleförbrukning (NEDC) Angiven 3,1 l/100 km, test 3,5 l/100 km.
CO2 Angivet i. u. g/km, test i.u. g/km.
Prestanda 0–40 km/h testat 10,2 s.
Toppfart 45 km/h.
Vikt Tjänstevikt 430 kg, maxlast 245 kg, max dragvikt 0 kg.
Tankvolym 16 liter
Pris Från 144 900 kr
Ekonomi/utrustning Mycket högt inköpspris, okej standardutrustning, billig service, hyfsat andrahandsvärde och måttliga driftskostnader. (☆☆)
Motor/växellåda Grov dieselmotor som ger vibrationer i hela bilen.
Trevlig växellåda som ger fin komfort tack vare bra utväxling. (☆☆)
Körning/komfort Väldigt hög ljudnivå inuti. Svag värme och ventilation. Smala säten med få inställningsmöjligheter utan vidare komfort. Bra fjädringskomfort. (☆☆)
Utrymmen Man får plats om man är under 1,85 meter lång men bilens bredd gör att man gnuggar axlar med varandra. Förvånansvärt stort bagageutrymme. (☆☆)
Säkerhet Oacceptabelt hög risk för allvarliga personskador vid en sido- eller frontalkrock, även vid låga hastigheter. ABS är standard. (–)
Miljö Dieselmotorn (Euro 4) saknar all form av rening och släpper ut väldigt stora mängder kväveoxid samt partiklar. Bränsleförbrukningen är hög. ()

RESULTAT (MAX 30)

9

 

Det objektiva omdömet om Aixam lär inte gå hem hos tonåringen, men som ansvarig vuxen bör man undvika Aixam helt och hållet.