Varför köpa bil när det går att leasa bil privat?

Den fasta månadskostnaden bestäms av biltyp, utrustningsnivå, körsträcka och avtalstid. I priset ingår vanligtvis försäkring, service, värdeminskning, reparationer med mera. Till och med vinterdäck och däckskifte kan inkluderas. Det man betalar själv är drivmedel och vägskatt.

Leasingtiden är vanligen 36 månader. När tiden har löpt ut lämnar man tillbaka bilen. Eventuella skador kan innebära en kostnad för självrisk, ibland en per skada. Läs villkoren noga så att du får en bra bild av vad leasing-givaren anser är normalt slitage. Om bilen har rullat längre än avtalat tillkommer en milavgift.

Kom ihåg att ett leasingavtal för med sig speciella risker.

Det är mycket viktigt att du noga läser igenom avtalet och försäkrar dig om att du verkligen förstår dina skyldigheter och rättigheter innan du skriver på.

+ Mycket tydlig månadskostnad. ”Allt” ingår. Ny bil utan kontantinsats. Samma valmöjligheter som alla nybilsköpare.

– Även om i stort sett allt utom bensin ingår riskerar privatleasing att bli dyr. Ibland även dyrare än ett nybilsköp. Det finns särskilda risker med leasing.

Kostnader

Tecknande av leasingavtal

Att ta en bil på privatleasing kräver ingen kontantinsats. Däremot är du bunden av ett avtal, vanligtvis om 36 månader. Kom ihåg att kostnaden kan blir hög, 2499 kr per månad kan låta rimligt men det blir 90 000 kronor totalt efter tre år. Vid återlämnandet av bilen har du inte heller rätt att ”köpa ut” den förmånligt.

Bränsle

Bilens förbrukning och kostnaden för drivmedel är även det en stor del av den totala ägarekonomin. Kör du långt kan det vara möjligt att spara pengar genom att ha en dieselbil. En bensinbil är ofta billig i inköp, men kostnaden för drivmedel blir istället något högre. En hybrid eller elbil där det går att utnyttja laddningen maximalt kan vara billigare i drift, men den är dyr i inköp.

Skatt

Ingår inte alltid. Läs avtalet noga.

Försäkring

Ingår inte alltid. Läs avtalet noga.

Parkering

Alla kan inte parkera på egen tomt. Att hyra garage är ofta det dyraste alternativet. Parkering på gatan kan vara ett billigare alternativ men finns inte överallt.

Service

Kostnaden för service och normalt underhåll ingår ofta i privatleasing.

Däck, tillbehör

Torkarblad, spolarvätska och med tiden även däck kan bli sådana saker som kostar även för den som har privatleasing. När bilen lämnas åter efter tre år måste slitaget vara ”normalt”. Hur många millimeter av däckmönstret som ska vara kvar styrs ofta av avtalet. Läs detta noga.