Smidig användning – boka upp dig på schemat, hämta bilen på någon av bilpoolens parkeringsplatser och kör dit du har planerat.

Bilpool är en form av korttidshyra. En ny medlem betalar vanligtvis först en anslutningsavgift och sedan tillkommer en månadsavgift för medlemskapet. Totalkostnaden är beroende av biltyp, tid på dygnet, hyrtid och körsträcka. Parkeringskostnad, reparationer, försäkring, däck och skatt ingår i priset. Till skillnad från en hyrbil ingår även drivmedel. 

Att vara medlem i en bilpool är ofta ett miljövänligare alternativ till egen bil, eftersom fordonen inte står stilla lika stor del av tiden.

Du planerar ditt körsätt i förväg och kan välja bilstorlek efter behov.

+ Du slipper bilägandets fasta kostnader

– Kräver viss framförhållning eftersom bilarna kan vara fullbokade. Bilen bör betraktas som en hyrbil varför skador måste rapporteras innan du kör iväg. Kan vara bunden till ett visst bensinbolag. Försäkringsskydd som väljs vid bokningen (som en hyrbil) kan verka förvirrande.

Kostnader

Medlemskap i bilpool

Det normala upplägget är att medlemskapet betalas månadsvis, vanligtvis handlar det om några hundralappar i månaden. Därefter tillkommer kostnaden vid de tillfällen man har tillgång till bil, ofta med ett pris per kilometer.

Bränsle

Ingår i hyran.

Skatt

Ingår i hyran.

Försäkring

Ingår i hyran.

Parkering

I en bilpool står ofta poolbilarna parkerade på fasta platser där de kan hämtas och lämnas. Vid övrig parkering tillkommer den normala taxan om inte annat anges eller ingår i avtal.

Service

Ingår i hyran.

Däck, tillbehör

Ofta är bilarna både tvättade, tankade och kontrollerade vid hämtning. Omfattas bilarna av särskilda regler ska det framgå av avtal och villkor.